Botwinka z marchewką i fasolą

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Za każdym razem, kiedy widzę botwinkę na straganie, nie mogę się powstrzymać, by nie wziąć choćby pęczka. W efekcie wiosną jadam botwinkę średnio raz w tygodniu. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z botwinką.

Botwinka w wydaniu wegańskim bardzo lubi się ze śmietanką kokosową lub sojową – ten duet w połączeniu tworzy śliczny różowy sos. Botwinka sama w sobie jest mało treściwa, więc w tym daniu ma wsparcie w marchewce i czerwonej fasoli z puszki. Zamiast czerwonej fasoli z puszki możecie oczywiście użyć fasoli białej albo ciecierzycy. Zamiast ryżu, podać danie z bulgurem.

Botwinkę można zajadać z ziemniaczkami, zrobić z niej intensywne w smaku curry albo makaron z tofu w stylu azjatyckim.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 200g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200ml śmietanki kokosowej albo sojowej (½ puszki 400ml albo 1 kubek/kartonik roślinnej śmietanki)
  • 1 pęczek botwinki (z małymi buraczkami)
  • 2 średnie marchewki lub 3 małe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (albo ½ łyżeczki kuminu i ½ łyżeczki kolendry mielonej)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć, wówczas daj łącznie ½ łyżeczki soli)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: garść posiekanego szczypiorku, kilka listków kolendry, płatki chili

Instrukcje

  • Botwinkę myjemy dokładnie pod wodą - zwracamy uwagę, żeby umyć zarówno małe buraczki, łodygi, jak i liście, które bywają zapiaszczone. Buraczki odkrajamy, jeśli są wystarczająco duże, by je obrać obieraczką - obieramy, i kroimy w cieniutkie plasterki. Łodygi i liście botwinki siekamy, ale oddzielamy od siebie - twarde łodygi oddzielmy od miękkich, zielonych liści.Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Ryż gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, marchewkę i plasterki buraczków. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 8 minut. Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni, wlewamy w nie łyżkę oleju i dorzucamy pokrojone łodygi botwinki, czosnek i imbir, po chwili mieszamy i smażymy 2 minuty.
  • Na patelnię wrzucamy odcedzoną z puszki, przepłukaną na sitku wodą z kranu fasolę. Wsypujemy przyprawy - mieszankę garam masala (albo kumin i kolendrę), przyprawę curry (lub pastę curry), mieszamy. Dosypujemy sól, pieprz, dolewamy sos sojowy. Wlewamy śmietankę kokosową lub sojową. Wrzucamy listki botwinki i mieszamy z całością.
  • Sprawdzamy miękkość marchewki - jeśli nie jest odpowiednio miękka, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię, dusimy danie jeszcze przez kilka minut.
  • Botwinkę z marchewką i fasolą podajemy z ugotowanym ryżem. Danie przystrajamy posiekanym szczypiorkiem i/lub kolendrą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close